NSZZ Solidarność

Strona główna » Aktualności » W środę, 15 listopada odbyło się w Spale posiedzenie Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” X kadencji.

Jednym z najważniejszych punktów obrad był wybór członków Prezydium.

Po 13 latach działalności jako wiceprzewodniczący Związku z Prezydium odchodzą: Tadeusz Majchrowicz odpowiedzialny za struktury terenowe, Henryk Nakonieczny odpowiedzialny za dialog społeczny i negocjacje, Ewa Zydorek sekretarz Komisji Krajowej i Bogdan Kubiak odpowiedzialny za struktury branżowe.

Nowy skład Prezydium wyłoniono dzisiaj w czasie posiedzenia Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, które odbywało się w związkowym ośrodku w Spale.

Prezydium KK 2023-2028

Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, a zarazem przewodniczący Prezydium, Piotr Duda zawnioskował na posiedzeniu o poparcie czterech kandydatów do nowego Prezydium:

Grzegorza Adamowicza – przewodniczącego Zarządu Regionu Elbląskiego, na funkcję zastępcy przewodniczącego KK; Macieja Kłosińskiego – przewodniczącego Krajowej Sekcji Pracowników Transportu Lotniczego i Obsługi Lotniskowej, na funkcję zastępcy przewodniczącego KK; Bartłomieja Mickiewicza – dotychczasowy przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Służb Publicznych NSZZ „Solidarność” i Krajowej Sekcji Pożarnictwa, na funkcję zastępcy przewodniczącego KK oraz Jerzego Jaworskiego – obecnego Skarbnika Komisji Krajowej, na dotychczas pełnioną funkcję.

– Trudno jest dobrać grupę osób, do których będę miał zaufanie. Zaufanie jakie miałem, przez ostatnie 13 lat, do tych członków Prezydium, którzy teraz ustępują. Odbyłem trudne i szczere rozmowy z wieloma kandydatami. Niestety sytuacja rodzinna wielu z nich jest tak skomplikowana, że nie pozwala im na to, by objąć te funkcje. Te osoby, które zaproponowałem to ludzie, którym ufam, są mi bardzo bliskie i które chcą „na maxa” pracować – mówił przewodniczący Piotr Duda.

Przewodniczący „S” zapowiedział także, że szczegółowy podział kompetencji pomiędzy członków Prezydium zostanie ustalony w późniejszym terminie.

Następnie odbyła się krótka prezentacja samych kandydatów. Z przyczyn rodzinnych, na posiedzeniu nie mógł być obecny przewodniczący Mickiewicz.

W tajnym głosowaniu, członkowie Komisji Krajowej poparli w/w kandydatury zatwierdzając skład Prezydium Komisji Krajowej na kadencję związkową 2023-2028.   Oddano  87 ważnych głosów.

Grzegorz Adamowicz uzyskał 87 głosy

Jerzy Jaworski uzyskał 83 głosy

Maciej Kłosiński uzyskał 84 głosy

Bartłomiej Mickiewicz uzyskał 80 głosy

Kompetencje Prezydium

Prezydium jest organem władzy wykonawczej, którego zadaniem jest kierowanie bieżącą działalnością Komisji Krajowej. W skład Prezydium wchodzi przewodniczący Związku oraz wybrani na jego wniosek wiceprzewodniczący, będący tym samym jego najbliższymi współpracownikami.

Członkowie Prezydium Komisji Krajowej kierują pionami kompetencyjnymi, w skład których wchodzą biura (np. zagraniczne, eksperckie, szkoleń i rozwoju Związku), zespoły (polityki społecznej, ekonomiczny, ds. promocji Związku), a także pełnomocnicy (ds. młodych, kobiet, osób niepełnosprawnych), inspektorzy i specjaliści pomagający w realizacji zleconych zadań.

Członkowie Prezydium zajmują się nadzorowaniem pracy podległych im jednostek organizacyjnych, a także koordynacją działalności KK – zależnie od pełnionej funkcji – w zakresie m.in.: eksperckiej obsługi Związku, monitorowania ustawodawstwa, nadzoru właścicielskiego nad majątkiem Związku, archiwum historycznym “S”, organizowania ogólnopolskich akcji, imprez czy uroczystości, realizacji uchwał Krajowego Zjazdu Delegatów i KK, współpracy z międzynarodowymi strukturami związkowymi, monitorowania ponadzakładowych układów zbiorowych pracy, przygotowywania wniosków, uchwał i stanowisk Komisji Krajowej, prowadzenia działań na rzecz rozwoju i promocji Związku czy aktywizacji związkowej młodych ludzi. Pełnią również funkcję reprezentacyjną oraz prowadzą dialog i negocjacje w Radzie Dialogu Społecznego.

Przyjęto również trzy stanowiska