Poznań

Uroczystości sierpniowe

Strona główna » ENEA Poznań » Uroczystości sierpniowe

Mijają 43 lata od zawarcia Porozumień Sierpniowych.

Dla nas – członków „Solidarności” – to historyczna data. Porozumienia te były podstawą do powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”, powstania siły, która zmieniła bieg historii Polski.

W tym dniu, w całej Polsce organizowane są uroczystości upamiętniające wydarzenia z 1980 roku. W Poznaniu z inicjatywy Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ Solidarność odbyły się uroczystości upamiętniające tamte, historyczne wydarzenia. Rozpoczęły się one mszą św. w kościele Najświętszego Zbawiciela przy ul. Fredry, koncelebrowaną także przez kapelana wielkopolskiej Solidarności ks. Tadeusza Magasa.

Po mszy św. uczestnicy obchodów przeszli w pochodzie pod pomnik ofiar poznańskiego zrywu w czerwcu 1956 roku, gdzie nastąpiło złożenie wiązanek i kwiatów.

W uroczystości  uczestniczyli członkowie Organizacji Podzakładowej Enea Poznań

W imieniu naszej organizacji wiązankę złożyła delegacja – Anna Oksztynowicz, Robert Jenerowicz, Łukasz Imielski.

W całych uroczystościach uczestniczył nasz poczet sztandarowy w składzie Maciej Gorzelanny, Andrzej Płócienniczak, Tomasz Nowicki.