Umowa Społeczna - ciąg dalszy negocjacji

Data publikacji: 11/12/2018

W Poznaniu po dwutygodniowej przerwie kontynuowano rozmowy, których celem jest zawarcie Porozumienia gwarantującego zachowanie wysokich standardów pracy w GK Enea. Na negocjacje strona pracodawców przyszła w mocno okrojonym składzie (natłok innych obowiązków).

Spotkanie rozpoczęło się od protestu strony związkowej, protest związany był ze zbyt późnym przesłaniem dokumentów (piątek 7 grudnia po południu, a było przecież dwa tygodnie przerwy od ostatniego spotkania), a zamiast kontynuacji negocjacji wcześniej omawianych dokumentów, strona pracodawców postanowiła forować kolejną, 12. już wersję porozumienia.

Strona pracodawców przeprosiła za późne przesłanie dokumentów (wynikało to z długiego procesu konsultacji pomiędzy poszczególnymi zarządami). Następnie mec. Piotrowski próbował uzasadnić zapasy kolejnej przygotowanej przez siebie wersji porozumienia, zapominając jakby o ustaleniach sprzed dwóch tygodni. Mieliśmy dokończyć załącznik dotyczący implementacji zapisów porozumienia do ZUZP. Ostra wymiana zdań doprowadziła do bardzo nerwowej sytuacji, którą rozładowała dopiero przerwa ogłoszoną przez stronę związkową. Po przerwie wrócono do negocjacji w/w załącznika. Pracodawcy na wcześniejszych negocjacjach sygnalizowali chęć wyłączenia z porozumienia kadry N-1 ((bezpośrednio podległej Zarządowi) oraz N-2 (podległej bezpośrednio osobom z poziomu N-1), ale na tym spotkaniu nie byli w stanie zaproponować konkretnych zapisów. Kontynuowano dalsze uzgodnienia dotyczące taryfy pracowniczej oraz dodatkowego pakietu medycznego. Długą dyskusję wywołał też punkt stabilizacji zatrudnienia w kontekście potrzeb pracodawcy w przypadku ewentualnych restrukturyzacji. Przywołano zapisy ZUZP dotyczące definicji miejsca pracy i miejsca wykonywania pracy. Pracodawcy zaproponowali, żeby możliwa była zmiana miejsca pracy do 50 km od dotychczasowego. Strona związkowa dopuszcza ewentualną zmianę miejsca pracy na odległe maksymalnie do 20 km. Decyzje w tym zakresie mają być podjęte na następnym spotkaniu. Mec. Piotrowski uwzględniając dotychczasowe ustalenia przygotuje projekt dokumentów i skonsultuje je z prawnikami strony związkowej. Do tego materiału będzie też musiała się odnieść strona pracodawców, a to wymagać będzie czaaaaaasu. Dlatego pracodawcy nie widzą możliwości kontynuowania negocjacji jeszcze w tym roku.

Szkoda liczyliśmy, że nowa Umowa Społeczna będzie miłym prezentem na Święta dla pracowników GK Enea…

Zaproponowano termin następnego spotkania zaraz po święcie III Króli, czyli 7 stycznia 2019 r. Może Królowie obdarują też nas i podpiszemy wreszcie Umowę, którą negocjujemy już przecież od 27.11.2017 r., a o którą dopominamy się już od ponad 2 lat.