Wideokonferencja Prezydium KSE NSZZ "Solidarność" z Przewodniczącym KK NSZZ "Solidarność" Piotrem Dudą

Data publikacji: 19/03/2021

W dniu 18.03.2021 r., odbyła się wideokonferencja Prezydium Krajowej Sekcji Energetyki NSZZ "Solidarność" z Przewodniczącym Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotrem Dudą. W spotkaniu uczestniczyli także: Przewodniczący Sekretariatu Górnictwa i Energetyki Jarosław Grzesik, Zastępca Przewodniczącego Komisji Krajowej ds. branż Bogdan Kubiak, Członek Prezydium Komisji Krajowej Henryk Nakonieczny oraz Koordynator ds. polityki klimatycznej Komisji Krajowej Robert Szewczyk.

spotkanieKSE18.3.2021d.pngOrganizacje NSZZ "Solidarność: działające we wszystkich Grupach Energetycznych wyraziły niepokój o miejsca pracy w związku z prowadzonym przez Ministerstwo Aktywów Państwowych procesem transformacji energetycznej. W całej branży wśród załóg rośnie niepokój, a liderzy „Solidarności” zwracają uwagę na niedotrzymywanie przez stronę rządową dotychczasowych ustaleń. Przewodniczący Krajowej Sekcji Energetyki Marek Boiński, relacjonując sytuację w branży wskazał na zagrożenia dla branży energetycznej, wynikające z działań Rządu i pozorowany dialog, brak odpowiedzi na pisma w przedmiotowym temacie.
Atmosfera wśród pracowników jest bardzo zła, są obawy, że kilkadziesiąt tys. osób pójdzie na bruk. Ponadto otrzymaliśmy informacje, że nie możemy liczyć na jakiekolwiek środki na energetykę konwencjonalną, a wszelkie ustalone terminy, harmonogramy i spotkania nie zostały dotrzymane albo nie odbyły się.
Uczestnicy spotkania podkreślili, że energetyka to system naczyń połączonych. Dotyczy zarówno górnictwa, jak i wytwarzania, dystrybucji oraz wszystkich sektorów, bez których system nie może funkcjonować. Dlatego decyzje w sprawie transformacji energetycznej „Solidarność” będzie podejmowała wspólnie w sposób skoordynowany.
Szef „Solidarności” Piotr Duda przypomniał, że każda organizacja związkowa ma obowiązek w obronie miejsc pracy podejmować wszelkie konieczne działania z protestami włącznie i „Solidarność” ma do tego wszelkie narzędzia.
Bardzo mocno podkreślano też konieczność zawarcia branżowego, a nawet sektorowego układu zbiorowego. To szczególnie istotne przy trwających przekształceniach własnościowych, np. firm przejmowanych przez Orlen.

spotkanieKSE18.3.2021e.png

spotkanieKSE18.3.2021c.png