Chrześcijańskie obchody Dnia Energetyka

Data publikacji: 17/09/2017

Dziś, 17 września 2017 roku, z inicjatywy Katolickiego Stowarzyszenia Energetyków NAZARET Oddział Terenowy Wielkopolska, odbyła się uroczysta msza święta. Przedtem pod obeliskiem upamiętniającym energetyków, którzy zginęli podczas II wojny światowej, złożone zostały kwiaty.

Obelisk, zwany też Głazem Energetyków, umiejscowiony jest przy budynku Enea na ul. Panny Marii 2. Faktycznie jest to głaz narzutowy, na którym umieszczone są dwie metalowe tablice pamiątkowe.

pomnik_1_min.jpg

Pierwsza umieszczona została przy odsłonięciu pomnika 15 września 1979 roku, napis na niej brzmi "Pracownikom Energetyki Poznańskiej, ofiarom II wojny światowej, ku czci i w dowód pamięci". Druga została dodana w jubileuszowym roku 2000, kiedy już otwarcie można było odnosić się do Boga i naszego świętego patrona Maksymiliana Kolbe: "Ku chwale Boga i utrwalaniu dziedzictwa, któremu na imię Polska. Na progu trzeciego tysiąclecia chrześcijaństwa, w jubileuszowym 2000 roku – Energetycy. Święty Maksymilianie oręduj za nami".

pomnik_2_min.jpg

Po uroczystym złożeniu kwiatów uczestniczyliśmy w uroczystej mszy św. odprawionej w bazylice św. Józefa na wzgórzu św. Wojciecha.
msza_1_min.jpg

Szczęść Boże Energetykom!