Pielgrzymka na Jasną Górę

Data publikacji: 3/09/2020

Zapraszamy do uczestnictwa w 38. Pielgrzymce Ludzi Pracy na Jasną Górę

W związku z przypadającą 19 i 20 września br. 38. Pielgrzymką Ludzi Pracy przesyłam gorące zaproszenie do uczestnictwa i wstępną informację o jej organizacji i przebiegu.

Przebieg Pielgrzymki:

SOBOTA:
godz. 16.00 Otwarcie punktu informacyjnego Pielgrzymki na Jasnej Górze.
godz. 17.00 Złożenie kwiatów pod pomnikiem bł. ks. Jerzego Popiełuszki.
godz. 19.00 Msza Święta w Bazylice: przewodniczy J.Eks. ks. bp Jan Wątroba, homilia J. Eks. ks. abp Adam Szal  (wstęp wolny).
godz. 21.00 Apel Jasnogórski w Kaplicy Cudownego Obrazu: prowadzenie J.Eks. ks. bp Jan Wątroba,  Akt Zawierzenia Solidarność (wstęp wolny).
godz. 21.45 Droga Krzyżowa na wałach, rozważania: Duszpasterz Ludzi Pracy z Rzeszowa ks. Robert Mokrzycki (wstęp wolny).

NIEDZIELA:
godz. 8:30 Otwarcie punktu informacyjnego Pielgrzymki na Jasnej Górze.
godz. 9.45 - 10:15 Wykład dr. Mariusza Krzysztofińskiego IPN Oddział Rzeszów pt. Abp Ignacy Tokarczuk - orędownik Solidarności na Sali Papieskiej (przy punkcie informacyjnym Pielgrzymki), (wstęp wolny do ok 500 osób).
godz. 10.30 Przywitanie gości przez Ojca Przeora
-      wystąpienie Przewodniczącego KK
-      wystąpienie Prezydenta RP
godz. 11.00 Uroczysta Msza Św. w Bazylice: przewodniczy J. Eks. ks. abp Józef Kupny, homilia J. Eks. ks. bp Jan Wątroba (wstęp delegacji, w tym darów ołtarza i pocztów sztandarowych limitowany na podstawie wejściówek, maksymalna pojemność Bazyliki w tych warunkach do 1000 osób licząc wszystkich).

Uwaga!
Na niedzielnej Mszy św. przewidywana jest obecność Prezydenta RP. W związku z tym wejście do Bazyliki odbywać się będzie na podstawie wcześniej przygotowanej, ograniczonej listy uczestników za okazaniem wejściówek. Możliwa jest też w przypadku obecności Prezydenta RP kontrola przez Służbę Ochrony Państwa.

Zapisy przyjmuje Lidia Ruskowiak, tel. 618845309, do 7 września br. Lista zostanie przekazana do Regionu Wlkp.