Pielgrzymka do Markowic

Data publikacji: 3/10/2020

W sobotę, 3 października odbyła się pielgrzymka pracowników Enea Operator do Sanktuarium Matki Bożej Królowej Miłości i Pokoju Pani Kujaw w Markowicach.

Blisko 150 energetyków - Pracowników, Prezesów, Dyrektorów Enea Operator, Prezesów siostrzanych Spółek, Pani Poseł Ewa Kozanecka oraz Przewodniczący wszystkich Oddziałów NSZZ Solidarność wraz z Pocztami Sztandarowymi przyjęło zaproszenie, by w ten sposób wyrazić podziękowanie za obfitość łask w minionym roku. Było to także dla nas zwieńczenie obchodów 40 lecia NSZZ Solidarność. Zachowano wszelkie obostrzenia związane ze stanem epidemicznym.

20201003_130945a.jpg

Pielgrzymkę rozpoczęła modlitwa różańcowa oraz okolicznościowe nabożeństwo markowickie, przypisane do tego sanktuarium. Warto tu wspomnieć, że historia Markowickiego Sanktuarium rozpoczęła się w 1630 roku, kiedy figura Matki Bożej z Dzieciątkiem została przywieziona do Markowic przez bernardyna brata Michała Widzyńskiego, który uciekając przed epidemią cholery schronił się na dworze państwa Bardzkich w Markowicach. Córka państwa Bardzkich była ciężko chora. Złożyli oni obietnicę, że jeśli córka wróci do zdrowia, wybudują w Markowicach kościół ku czci Matki Bożej. Marianna wyzdrowiała, a wieść o tym niezwykłym wydarzeniu obiegła okolicę. Do dworu zaczęli przybywać chorzy prosząc o łaskę uzdrowienia. W 1635 roku Komisja Biskupia zbadała 132 przypadki uzdrowień, uznając 32 „za cudowne”, pozostałe za znaki wielkiej łaski Bożej. W 1636 roku wybudowano pierwszą niewielką, drewnianą świątynię i umieszczono w niej cudowną figurę.  Do Markowic zaczęły przybywać coraz liczniejsze grupy pielgrzymów. Początkowo miejscem tym zajmowali się ojcowie karmelici, którzy wybudowali większą, murowaną świątynię i powiększyli budynek klasztoru. Po kasacie zakonu karmelitów do Markowic przybyli Misjonarze Oblaci Maryi Niepokalanej, którzy doprowadzili do koronacji figury w 1965 roku. W 2013 roku ojcowie oblaci podjęli decyzję o opuszczeniu Markowic. Od tego czasu Sanktuarium opiekują się księża archidiecezji gnieźnieńskiej. Przez cały czas do sanktuarium przybywają liczne pielgrzymki, a kult Matki Bożej w tym miejscu jest wyjątkowo silny.

Głównym punktem pielgrzymki była Msza Święta koncelebrowana przez Biskupa Krzysztofa Wętkowskiego, sufragana Archidiecezji Gnieźnieńskiej i ks. Rafała Białka, proboszcza markowickiej parafii i jednocześnie kustosza sanktuarium. Liturgię pięknym śpiewem ubogaciła Pani dr hab. Joanna Tylkowska-Drożdż, solistka Opery Szczecińskiej i wykładowca Akademii Sztuki w Szczecinie.

20201003_130455a.jpg

Na koniec mszy Biskup Wętkowski dokonał poświęcenia sztandaru Organizacji Podzakładowej nr 2 Enea Poznań, który został wykonany na bazie historycznego sztandaru pamiętającego jeszcze Zakład Energetyczny Poznań. Po Komunii Świętej uroczystego Aktu Zawierzenia Matce Bożej dokonał Andrzej Kojro, Prezes Zarządu Enea Operator. Słowa podziękowania skierowali Wojciech Drożdż i Marek Szymankiewicz, Wicerezesi Zarządu Operatora.

20201003_125404a.jpg

Był to dobry czas na podziękowania, przeprosiny i prośby o Boże błogosławieństwo w tym trudnym czasie - dla każdego z Nas: Siebie, Rodzin, Pracowników, Związków, a także o pomyślność dla Umiłowanej Ojczyzny – Polski. Organizatorem tego podniosłego wydarzenia było Katolickie Stowarzyszenie Energetyków oraz NSZZ Solidarność i inni, którzy w sercach mają Boga, Honor i Ojczyznę.