Stulecie urodzin św. Jana Pawła II

Data publikacji: 18/05/2020

papiez.jpgDziś 18 maja 2020 r. przypada setna rocznica urodzin świętego Jana Pawła II. Z powodu zagrożenia epidemicznego większość jubileuszowych wydarzeń odbywa się w przestrzeni online. Pomimo trudnego czasu pandemii pamiętamy o naszym Papieżu. Czcimy niezwykłą postać, człowieka, który swoim życiem i posługą zmienił oblicze świata. Wspominamy Go z wielką miłością i uznaniem.

W Sanktuarium św. Jana Pawła II Wielkiego w Krakowie, o godz. 17.00 odbędzie się Msza św. pod przewodnictwem Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego Metropolity Krakowskiego, transmitowana przez TVP 3. Na godz. 18.00 zaplanowano koncert „Santo Subito – prorok naszych czasów”, który wyemitowany zostanie w TVP 1.

Muzeum Dom Rodzinny Ojca Świętego Jana Pawła II w Wadowicach zaprasza do uczczenia 100. rocznicy urodzin Papieża Polaka poprzez zaśpiewanie „Barki”. Własne wykonanie „Barki” będzie stanowić szczery i pełen radości wyraz wdzięczności za życie Karola Wojtyły. „Jan Paweł II wspominał, że to właśnie ona wyprowadziła go z ojczyzny i towarzyszyła mu na pamiętnym konklawe". Poprzez ograniczenia spowodowane epidemią nie możemy spotkać się w parafiach, ale możemy zaspiewać Papieżowi jego ulubioną pieśń.

Z okazji 100-lecia urodzin Jana Pawła II, Instytut Dialogu Międzykulturowego im. Jana Pawła II w Krakowie przygotował hymn w hołdzie Papieżowi o wymownym tytule „Nie zastąpi Ciebie nikt”. https://youtu.be/u-XGQ4h1Qns

Specjalnie na tą wyjątkową okazję Instytut Dialogu Międzykulturowego im. Jana Pawła II w Krakowie przygotował także album „Jan Paweł II Pielgrzym stulecia” z unikatowymi fotografiami dokumentującymi podróże apostolskie Ojca Świętego. https://idmjp2.pl/ViewerJS/#../pdf/CF-popeJP2.pdf

W dzisiejszych trudnych okolicznościach nie można świętować tego dnia razem pod oknem przy Franciszkańskiej 3. Organizatorzy zapraszają jednak do wspólnego oglądania pięknej projekcji laserowej przygotowanej specjalnie na tę okazję. https://youtu.be/7ADC1vLoTcs

Wydarzenia oraz inicjatywy z okazji 100. rocznicy urodzin Jana Pawła II