59006043_robert_jusis.jpg

Przewodniczącym Komisji Podzakładowej NSZZ "Solidarność" Enea Zielona Góra na kadencję 2018-2023 został wybrany Robert Jusis.

Robert Jusis urodził się 16.04.1968 r. w Kożuchowie. Mieszka w Nowej Soli. W życiu spełnia się jako mąż i ojciec trzech córek. Jego pasją jest wędkarstwo.

Z firmą związany jest od 1987 r., kiedy to na stanowisku elektromonter sieciowy zaczął pracę w ówczesnych Zielonogórskich Zakładach Energetycznych. Od 1992 r. pracował na stanowisku inspektora, od 1995 r. jako starszy inspektor urządzeń sieciowych w Wydziale Rozwoju i Eksploatacji, w Rejonie Energetycznym w Nowej Soli. W dniu 12.03.2008 r. objął funkcję Przewodniczącego Organizacji Podzakładowej nr 13/2/P NSZZ „Solidarność” w Zielonej Górze. Kolejno został wybrany Przewodniczącym w latach 2010, 2014, 2018.

Od dwóch kadencji Robert Jusis jest członkiem Prezydium Zarządu Regionu Zielonogórskiego oraz Wiceprzewodniczącym Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Enea. Od 2014 r. jest członkiem Prezydium Krajowej Sekcji Energetyki (KSE). W obecnej kadencji pełni rolę Sekretarza KSE. Jest również delegatem na Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”.

Przewodniczący w życiu zawodowym kieruje się słowami patrona Energetyków, św. Maksymiliana Kolbego:  „Doskonałość nie polega na tym, aby wiele czynić, ale aby dobrze wszystko wykonać”.