Minister Aktywów Państwowych: nie będzie konsolidacji górnictwa z energetyką

Data publikacji: 20/05/2020

Ministerstwo Aktywów Państwowych przygotowuje dwa równoległe programy.
Według Wicepremiera Jacka Sasina jeden z nich, program dotyczący restrukturyzacji energetyki jest praktycznie gotowy, w najbliższych dniach zostanie omówiony na posiedzeniu Rządu. Wicepremier zapowiedział, że w tym modelu nie ma pomysłu, by konsolidować górnictwo z energetyką, uznając branże za osobne byty.

Jeszcze w lutym sytuacja wydawała się wyglądać inaczej. Już wtedy rosły zwały węgla, a związkowcy w PGG oskarżali energetykę, że nie odbiera zamówionego surowca. Wicepremier mówił wówczas, że trzeba poważnie rozważyć cały model funkcjonowania energetyki i trudno przy tym uciec od pytania o miejsce górnictwa. Rozważano czy model organizacji rynku, w którym funkcjonują cztery podmioty energetyczne i niezależnie od niego również spółki węglowe, jest modelem właściwym do tych wyzwań, które przed nami stoją.
Dziennik Gazeta Prawna podkreśla, że łączenie z kopalniami to ostatnia rzecz, jakiej chcieliby szefowie energetycznych koncernów; jak wskazuje, oni życzyliby sobie raczej odwrotnego kierunku - pozbycia się udziałów w PGG (mają je Enea, przejęta przez Orlen Energa i PGE) lub pozbycia się kopalń obciążających wyniki, jak w przypadku Tauronu.
30 kwietnia prezes Polskiej Grupy Energetycznej Wojciech Dąbrowski powiedział w wywiadzie dla Bloomberga, że rozsądną opcją byłoby umieszczenie w jednej państwowej spółce aktywów węglowych energetyki. O możliwość utworzenia tzw. Polskiego Węgla i przekazania do takiej spółki wybranych energetycznych bloków węglowych pytany był też prezes Tauronu Filip Grzegorczyk. "Co do zasady należy zgodzić się z koncepcją polegającą na tym, aby grupy energetyczne mogły coraz bardziej dostosowywać się do megatrendów oraz regulacji, w szczególności zielonego ładu. Oznacza to z jednej strony inwestowanie w OZE, a z drugiej zmniejszanie posiadania aktywów takich jak bloki węglowe. I w tym kontekście grupa Tauron w sensie kierunkowym przychylałaby się do tego" - powiedział.

Pomysł powołania Polskiego Węgla popierają też związkowcy z PGG, którzy domagają się całościowego programu dla górnictwa, zanim zgodzą się na dalsze oszczędności w spółce.

Według Wicepremiera Jacka Sasina, program dotyczący górnictwa jest jeszcze większym wyzwaniem niż program dla energetyki, ponieważ wiąże się z koniecznością zmierzenia się z trudnościami PGG.

źródło: cire.pl