Manifestacja w Luksemburgu!

Data publikacji: 27/10/2021

W dniu 22.10.2021 r. Związkowcy NSZZ "Solidarność" protestowali pod siedzibą Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w Luksemburgu w obronie suwerenności gospodarczej, energetycznej i społecznej Polski. Zarząd Regionu Zielonogórskiego NSZZ "Solidarność" organizował wyjazd autokarem z Zielonej Góry. Enea też miała swoich reprezentantów: Sebastian Łuczak, Krzysztof Duras, Krzysztof Gruszczyk, Kamil Kiszka, Artur Kiełb i Andrzej Walczak wraz z Przewodniczącym ZR Bogusławem Motowidełko i pozostałymi demonstrantami protestowali w ramach reakcji na decyzję w sprawie KWB Turów, która zagraża bezpieczeństwu energetycznemu Polski. Na demonstrację pojechali zarówno pracownicy Kopalni i Elektrowni w Turowie, jak i mieszkańcy innych części kraju. Po demonstracji przed siedzibą TSUE uczestnicy protestu przeszli pod budynek czeskiej ambasady, gdyż to z czeskim rządem Polska prowadzi negocjacje dotyczące przyszłości Turowa.

Poprzez wszelkiego rodzaju barykady (na zdjęciach) nie udało się należycie wręczyć petycji i postanowienia o zamknięciu Trybunału. Petycja przygotowana przez Związkowców wskazuje, iż decyzja TSUE wobec Kopalni Turów jest bezprecedensową próbą zawłaszczenia kompetencji nieprzewidzianych traktatami, na których opiera się Unia Europejska.
W maju br. TSUE, odpowiadając na wniosek Czech, nakazał natychmiastowe wstrzymanie wydobycia węgla w Kopalni Turów. Polski Rząd ogłosił, że Kopalnia nadal będzie pracować i rozpoczął rozmowy ze stroną czeską. W dniu 20 września 2021 r. TSUE zdecydował o nałożeniu na Polskę wielomilionowych kar finansowych (500 tys. euro dziennie) za niewdrożenie środków tymczasowych i niezaprzestanie wydobycia węgla brunatnego w Kopalni Turów.
Do tej pory odbyło się kilkanaście spotkań przedstawicieli resortów ochrony środowiska i spraw zagranicznych ze stroną czeską. Rozmawiali także eksperci i przedstawiciele samorządów oraz kierownictwo Kopalni, co finalnie nie przyniosło efektów. Czeskie ministerstwo środowiska zaproponowało stronie polskiej wznowienie negocjacji w sprawie Kopalni Turów.
Decyzje Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej naruszają bezpieczeństwo energetyczne i suwerenność Polski. Realizacja decyzji stanowi bezpośrednie, rzeczywiste zagrożenie dla życia i zdrowia poprzez utratę źródła dostaw wody i ciepła dla mieszkańców Bogatyni oraz odebranie źródła utrzymania tysięcy rodzin z całego regionu, skazując ich na głód i ubóstwo. Stanowi też dla całego kraju, w następstwie niedoborów energii w Krajowym Systemie Energetycznym, zagrożenie drastycznego wzrostu cen oraz ryzyka występowania przerw w dostawach (Stanowisko KK 1/2021 z 5 października br. ).

"Ostrzegamy i dajemy wam czas do namysłu. Jeżeli nie, to podpalimy Europę, ale podpalimy ją w naszych sercach, aby dać odpór tym idiotom, którzy dzisiaj decyzjami jednoosobowymi zamykają tysiące miejsc pracy i pozbawić chcą energii elektrycznej miliony Polaków i pozbawić bezpieczeństwa energetycznego Polski i Unii Europejskiej. Na to my nie pozwolimy" – powtarzał Piotr Duda.

Słowa uznania i podziękowania dla wszystkich ww. Uczestników manifestacji w Luksemburgu. Nie była to łatwa wyprawa, a cel szczytny.

Filmik naszych członków z OD Szczecin

Filmik naszych członków z OD Zielona Góra