Dzień Solidarności i Wolności

Data publikacji: 29/08/2020

flaga 2020 EOP.jpgZapraszamy członków Związku do wspólnego świętowania Dnia Solidarności i Wolności, obchodzonego 31 sierpnia, przez wywieszenie flag "Solidarności" na prywatnych budynkach i w mieszkaniach. Chcielibyśmy także rozpropagować nasze święto na portalach społecznościowych, dlatego prosimy o zamieszanie zdjęć "powiewających flag’’ na prywatnych profilach.

Dzień Solidarności i Wolności został ustanowiony przez Sejm RP w dniu 27 lipca 2005 r. świętem państwowym w celu upamiętnienia historycznego zrywu Polaków do wolności i niepodległości z 1980 r., który zainicjował proces upadku komunizmu i wyzwolenia narodów Europy Środkowej i Wschodniej. Święto to było obchodzone po raz pierwszy w 25. rocznicę powstania "Solidarności" oraz porozumień sierpniowych, zawartych pomiędzy władzami komunistycznymi a przedstawicielami robotniczych komitetów strajkowych. Utworzenie "Solidarności" wynikło z fali strajków ogólnopolskich. Pierwsze wystąpienia pojawiły się na Lubelszczyźnie po tym, jak 1 lipca 1980 r. rząd ogłosił podwyżki cen mięsa i wędlin. Wtedy strajki podjęły Państwowe Zakłady Lotnicze w Świdniku, następnie przyłączały się: Fabryka Samochodów Ciężarowych w Lublinie, Fabryka Maszyn Rolniczych "Agromet", Lubelskie Zakłady Naprawy Samochodów , Zakłady Azotowe "Puławy", a 18 lipca protestowało już około 70. zakładów. Bardzo szybko strajki objęły całą Polskę. Miały tak ogromny zasięg, że władze pomimo wprowadzanych represji nie były w stanie stłumić ich siłą i podjęły rokowania w Szczecinie i Gdańsku. Efektem rozmów przedstawicieli Komisji Rządowej z robotnikami było podpisanie „Porozumień sierpniowych": 30 sierpnia w Szczecinie i 31 sierpnia w Gdańsku. Na Śląsku zawarto porozumienie 3 września w Jastrzębiu Zdroju. Międzyzakładowy Komitet Strajkowy wysunął listę 21 postulatów, na których czele umieszczono żądanie utworzenia wolnych związków zawodowych jako prawdziwego reprezentanta robotników. Pozostałe dotyczyły przestrzegania praw i wolności konstytucyjnych, zniesienia przywilejów partyjnych, a także poprawy warunków bytowych społeczeństwa.